Fair pris

NRGi er stadig et monopolselskab, når det drejer sig om distribution af el – det der betinger, at forbrugerne er medejere af selskabet. Efter min mening bør prisen  for distribution ikke være højere end de faktiske udgifter.

De seneste år har NRGi opkrævet det højeste beløb, der må opkræves for myndighederne og sendt en del af beløbet tilbage til forbrugerne i form af rabat. Rabatten er suspenderet lige i øjeblikket, men det er meningen, at den skal genindføres.

Jeg foretrækker, at rabatten genindføres ved at sænke distributionsprisen. Det der med at flytte penge fra den ene “kasse” og så føre dem tilbage igen er sjældent produktivt.

Elbranchen har de seneste arbejdet for, at priserne bliver givet helt frit, så man undlader den offentlige kontrollerede højestepris.

Alt efter hvordan den endelige udformning bliver, kan det blive et ta’ selv bord for elselskaberne og medføre at elpriserne stiger voldsomt – både den del, der gør til distribution og den del, der giver lys i elpærerne.

Her bliver det op til repræsentantskabet at sikre, at priserne ikke bliver skruet for højt op – så det igen bliver de små forbrugere, der kommer til at betale “regningen”.

Mindst tre undersøgelser, siden liberaliseringen blev gennemført omkring år 2000, har vist at det er de store strømforbrugere – fortrinsvis erhvervslivet – der har fået fordel af liberaliseringen, mens husstandene har fået højere elpriser som følge af liberaliseringen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *